LTO Akkerbouw: Mestbeleid moet meer aansluiten bij gewasopbrengsten

Akkerbouwers en groentetelers in mestbeleid niet bestraffen voor hoge opbrengsten maar juist beloond. Dat is de mening van voorzitter Jaap van Wenum van de LTO-vakgroep Akkerbouw. Dat meldt Nieuwe Oogst.

Voor Van Wenum is een verdere aanscherping van de gebruiksnormen geen optie. De aanvoernormen moeten worden aangepast aan de opbrengsten die tegenwoordig gangbaar zijn. De vakgroep Akkerbouw denkt mee bij de onderhandelingen voor het nieuwe mestbeleid en de Nederlandse voorstellen voor het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn.

De LTO vakgroepen voor Akkerbouw en Vollegrondsgroenten vinden dat het mestbeleid minder gebaseerd moet zijn op nitraatnormen en meer op de gevolgen voor het klimaat. De plantaardige teelten kunnen bijdragen aan de opslag van CO2 in de bodem en het vasthouden van mineralen. Dat vraagt om meer ruimte en eventueel gedeeltelijke vrijstelling voor het toepassen van dierlijke mest en organische bodemverbeteraars, stelt Van Wenum. Door het gehalte organische stof in de bodem op peil te houden, kan het gebruik van kunstmest en overige niet-hernieuwbare delfstoffen geleidelijk worden afgebouwd.

Meer over: Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: