Celstraf voor eigenaar voormalig mestvergistingsbedrijf

De eigenaar van voormalig mestvergistingsbedrijf BioSpares in Nistelrode is op dinsdag 28 november door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk. Dat meldt AgriHolland.

De rechter acht hem schuldig aan illegale lozingen en vervuiling van het milieu. De uitspraak is conform de eis van het Openbaar Ministerie. De rechter acht niet alleen enkele vervuilingszaken in 2014 en 2015 bewezen maar ook forse overtredingen van de milieuwet. Ook wordt de ondernemer ‘een groot gebrek aan respect’ voor het milieu, omwonenden én het bevoegd gezag verweten. De veroordeelde liet direct weten in hoger beroep te zullen gaan.

De directeur heeft in zijn functie tussen oktober 2014 en december 2015 op verschillende manieren de milieuwetgeving overtreden. Zo is er bedrijfsafvalwater op het openbaar riool geloosd en is een bassin voor de opslag van afvalwater aanwezig geweest, terwijl daarvoor geen vergunning aanwezig was. Ook heeft de man met zijn bedrijf onvoldoende maatregelen getroffen om te voorkomen dat de bodem zou worden verontreinigd of werd aangetast toen er afvalwater uit het bassin stroomde.

Daarnaast heeft de directeur met zijn bedrijf opnieuw onvoldoende maatregelen genomen toen er uit een mestvergistingsinstallatie grote hoeveelheden vergistende mest stroomden. Hij heeft ook nagelaten dit bij de bevoegde autoriteiten te melden. Verder handelde hij met zijn bedrijf in strijd met een bevel van de officier van justitie toen hij de uitstroom van het vergistende mest onvoldoende tegenging.

Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank onder meer mee dat de man en het bedrijf een groot gebrek aan respect hebben getoond voor het milieu en de (gezondheids-)belangen van omwonenden. Daarnaast geeft het gedrag van de man blijk van een groot gebrek aan respect voor de geldende regelgeving en voor de aanwijzingen van autoriteiten. De verdachte is overtuigd van zijn eigen gelijk, betwist constateringen en conclusies en stelt zich confronterend op. Daarbij blijft hij de verantwoordelijkheid bij de controlerende of beslissingsbevoegde instanties leggen en ontkent zijn eigen verantwoordelijkheid voor de ongewenste milieugevolgen. (AgriHolland / Foto uitgelicht: Brabants Dagblad)

Meer over: Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: