Vaste mest bemonsterd door onafhankelijke monsternemer

Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken heeft besloten dat vaste mest (dikke fractie) vanaf 1 oktober niet langer door de ververvoerder bemonsterd mag worden, maar dat dit door een onafhankelijke monsternemer gedaan moet worden. Van Dam verwacht met deze maatregel fraude tegen te gaan. Dat meldt de Staatscourant.

Vaste mest, zijnde dierlijke meststoffen die niet verpompbaar zijn, wordt in de huidige situatie handmatig bemonsterd door de vervoerder. Hoewel is voorschreven dat de vervoerder een representatief monster moet nemen, komt het voor dat de monstername of het monster gemanipuleerd wordt zodat hoge fosfaatwaarden worden geregistreerd. Daarmee wordt het mogelijk om op papier meer mineralen te verwerken dan feitelijk het geval is. De zogenoemde ‘zwarte mest’ die op het bedrijf achterblijft, wordt op het eigen land boven de gebruiksnorm aangewend of tegen lagere kosten regionaal afgezet.

Met het nieuwe systeem van onafhankelijke bemonstering, wordt vaste mest (dikke fractie) bemonsterd door een onafhankelijke monsternemer. Het feitelijk nemen van het monster gebeurt niet meer door de vervoerder, maar door een daarvoor geaccrediteerde en erkende organisatie. Accreditatie wordt verleend door de Raad voor Accreditatie. Door dit systeem van onafhankelijke monstername worden boven genoemde praktijken tegengegaan. (Staatscourant / AgriHolland)

Meer over: Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: