Zorgen over aanpak mestfraudedossier

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) maakt zich zorgen over de aanpak van het mestfraudedossier door de sector. Volgens de vakbond kan de sector niet zelf het mestprobleem oplossen. Dat meldt Melkvee.nl.

Daarmee reageert de NMV op de uitkomst van het op 13 november gehouden overleg tussen sectorpartijen en minister Schouten. In dit overleg, waar de NMV voor was uitgenodigd, is afgesproken dat de sector zelf het probleem gaat oplossen.

Volgens de NMV heeft de sector laten zien dat zij niet in staat is om dergelijke problemen op te lossen. „De melkveehouderij zit nog midden in de fosfaatcrisis. Deze is ontstaan doordat LTO heeft beloofd de fosfaatproductie in Nederland binnen de grenzen te houden. Wij hebben heeft destijds al gewaarschuwd dat de sector zelf de middelen niet heeft om dat te doen. De boeren lopen niet aan een touwtje. We plukken de wrange vruchten hiervan nog elke dag. Nu dreigt hetzelfde te gebeuren met het mestfraudedossier.”

NMV vreest dat de uitkomst is, dat de landbouw buiten spel komt te staan en niet meer als volwaardige gesprekspartner wordt gezien. “Dit is een direct gevolg van het aantrekken van een te grote broek. De LTO kan namelijk niet waarmaken wat zij belooft. Wij roepen het ministerie dan ook op om de zelfhandhaving aan te scherpen. Dit kan bijvoorbeeld op basis van de hoeveelheid nitraat in het grondwater. Extreme waarden kunnen duiden op mestfraude”, aldus de vakbond.

Meer over: Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: