Betere bemesting voor aardappalteelt

Een groep akkerbouwers in Flevoland wil met het praktijknetwerk 'verbetering mestbenutting aardappelteelt' de emissiearme aanwending van dierlijke mest tijdens de teelt stimuleren.

Het netwerk wil het gebruik van dierlijke mest in de aardappelteelt stimuleren door het ontwikkelen van erkende emissiearme technieken met als doel het inpassen van precisietechnieken voor een optimale benutting van mineralen, een beter teeltrendement en met behoud van de productkwaliteit.

De afgelopen jaren hebben verschillende aardappeltelers en loonwerkers machines ontwikkeld waarmee zij na het poten van de aardappelen mest kunnen uitrijden. Dat lukt in sommige gevallen aardig, maar praktijkrijp is de techniek nog niet. Probleem is dat er in korte tijd een groot volume (en dus gewicht) over een kwetsbare bodem moet, waardoor er al snel structuurschade optreedt. Ook heeft de Algemene Inspectie Dienst (AID) aangegeven dat geen van de technieken het predikaat ‘emissie-arm’ mag dragen, waardoor er wettelijk gezien nog steeds geen mogelijkheid is voor een voorjaarsaanwending.
Vanwege deze knelpunten wordt er nog maar nauwelijks gebruik gemaakt van dierlijke mest in het groeiseizoen van de aardappelen.

Volg de vorderingen van het netwerk en de veldproeven op de site van praktijknetwerken.

Meer over: Akkerbouwer | Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: