Financieel risico weerhoudt mestverwerking

Innovaties op het gebied van mestverwerking komen slecht van de grond omdat de ondernemer daarbij te veel financiële risico’s loopt. Dit constateert het LEI in een onderzoek naar de kenmerken van de mestmarkt.

Het LEI constateert in een onderzoek naar de kenmerken van de mestmarkt dat innovaties van mestverwerking slecht van de grond komen door lagere mestprijzen als gevolg van mestverwerking; free riders en onzekerheden over wetgeving.

De overheid heeft de volgende opties om deze problemen terug te dringen: het verplicht leveren van het mestoverschot aan een mestverwerker; duidelijkheid omtrent wet- en regelgeving; garantieregelingen en subsidies gericht op het vergoeden van risico’s.
Beleidsmaatregelen en economische ontwikkelingen beïnvloeden de vraag en het aanbod van mest. De nieuwe mestwetgeving in 2006 leidde tot prijsstijgingen van 30% voor kippenmest tot 400% voor varkensmest doordat er meer mest op de markt kwam. In 2008 werd de Moerdijkcentrale in gebruik genomen waardoor de afzetprijs van kippenmest met 25% daalde.

Lees het hele rapport van het LEI:
Economische analyse van de mestmarkt; Opties voor het stimuleren van innovaties

Meer over: Nieuws | Verwerken
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: