Mestverwerking van dierlijk en humaan mogelijk

Het terugwinnen van grondstoffen uit dierlijke mest en geneesmiddelen uit menselijke urine biedt perspectief, lijkt uit een pilotproject van waterschap Aa en Maas, ZLTO, Min EL&I, Stowa en de provincie Noord-Brabant.

In het beheersgebied van waterschap Aa en Maas bevindt zich circa 20% van alle varkens- en pluimveebedrijven van Nederland. Om de uitspoeling van nutriƫnten naar het oppervlaktewater te verminderen is het pilotproject Source opgestart.

Naast stikstof en fosfaat heeft het waterschap nog de ambitie om de lozing van geneesmiddelen en hormonen naar het oppervlaktewater terug te dringen. Daarvoor is een project gestart bij het Maasziekenhuis Boxmeer om urine gescheiden in te zamelen met scheidingstoiletten. Het overgrote deel van medicijnresten wordt namelijk uitgescheiden via de urine en niet via faeces.
De humane urinestroom lijkt qua samenstelling sterk op die van de dunne fractie mest, waardoor een gecombineerde verwerking kansen biedt. Minder mestoverschot en een betere waterkwaliteit.

Lees meer op de site van waterschp Aa en Maas.

Meer over: Nieuws | Verwerken
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: