NMV: Geen verplichte verwerking binnen 30 km

Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) heeft grote moeite met het voorstel dat veehouders met een mestoverschot verplicht zijn om een deel hiervan moeten aanbieden voor mestverwerking. NMV verwacht hierdoor een onnodig gesleep met mest.

De NMV stelt voor om mest die binnen een straal van 30 km afgezet kan worden te vrijwaren van de verplichting om aan te bieden voor mestverwerking. Dit bevordert het sluiten van kringlopen en voorkomt dat onnodig hoeveelheden mest door het hele land getransporteerd worden.

De melkveehouderij zit (in tegenstelling tot de intensieve veehouderij) verspreid door het hele land en de meeste melkveehouders met een mestoverschot kunnen dat makkelijk in de buurt kwijt. Het is onzinnig om deze melkveehouders een gedeelte van de mest verplicht naar mestwerking te laten brengen. Dit zou bijvoorbeeld inhouden dat een intensieve melkveehouder in Groningen een deel van zijn mest naar een mestverwerker in het zuiden moet brengen, terwijl met dezelfde vracht mest vanuit het zuiden naar zijn buurman wordt gebracht. Dit is een onnodig gesleep met mest.

Lees meer op de site van NMV.

Meer over: Nieuws | Verwerken
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: