Onderzoek naar digestaat in ligboxen

Valacon-Dairy start een onderzoek naar de bruikbaarheid en de risico’s van het gebruik van gescheiden mest in de ligboxen bij melkvee.

In het kader van het duurzaamheidsprogramma van Valacon-Dairy, is er een onderzoek gestart naar de kansen en bedreigingen van het gebruik van gescheiden mest in de ligboxen.

De kosten voor boxbedekkingsmaterialen, zoals zaagsel kunnen echter
behoorlijk oplopen. Voor steeds meer bedrijven een reden om op zoek te gaan naar goedkopere alternatieven zoals compost en ook de vaste fractie van gescheiden mest. De economische voordelen van het gebruik van een scheider voor boxmateriaal en afzet is een van de punten van het onderzoek.

Er is nog weinig bekend over de mogelijke risico’s van het gebruik van alternatieve boxbedekkingsmaterialen zoals compost en gescheiden mest. Het onderzoek zich daarom ook uitdrukkelijk op de gezondheidstechnische aspecten. Daarnaast zal gekeken worden naar de mogelijke (maatschappelijke) beeldvorming die kan ontstaan rond het gebruik van mest in de ligboxen.

Gedurende 10 maanden wordt het liggedrag van de koeien gevolgd, de uiergezondheid en de melkkwaliteit, de kwaliteit van het boxmateriaal, de resultaten van de mestscheider en de uiteindelijke kosten, waarbij ook de mogelijkheid wordt betrokken de toepassing te combineren met de afzet van gescheiden mest op overschotbedrijven.

Meer informatie over het project kunt u vinden op de website van duurzaammelkvee.nl

Meer over: Dier | Melkveehouder | Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: