Onderzoek naar stikstofnorm op grasland

Uitkomsten van het onderzoek naar het effect van vervanging van kunstmest door drijfmest op de nitraatconcentratie in het grondwater, betrekt staatssecretaris Bleker bij de uitwerking van het vijfde actieprogramma Nitraatrichtlijn.

Staatssecretaris van EL&I, Bleker geeft in een brief aan de Tweede Kamer de antwoorden op vragen van Elbert Dijkgraaf van de SGP naar aanleiding van het rapport ‘Veroorzaakt de vervanging van kunstmest-N door drijfmest-N extra belasting van het grondwater onder gemaaid grasland?.

Hoewel de Meststoffenwet ook nu al enige differentiatie aanbrengt tussen maaien en gemengd gebruik (maaien en weiden), tussen grondsoorten en tussen fosfaattoestand van de bodem, laat Bleker inmiddels onderzoek doen naar de voor- en de nadelen van een verdere verfijning die mogelijk meer recht doet aan verschillen. De uitkomsten van dat onderzoek betrekt Bleker bij de uitwerking van het vijfde actieprogramma Nitraatrichtlijn.

Het beleid voor de periode van het vijfde actieprogramma Nitraatrichtlijn (2014-2017) is mede afhankelijk van het nitraatgehalte in grond- en oppervlaktewater, de resultaten van de evaluatie Meststoffenwet 2012 en de ontwikkeling van de bodemvruchtbaarheid. Inzet is gericht op bevordering van het gebruik van bewerkte mest met een hogere benutting door het gewas en op efficiƫntere bemesting. Daarmee kan de inzet zijn gericht op het generiek niet verder verlagen van de gebruiksnormen voor stikstof en fosfaat na 2013.

Lees de gehele brief>>.

Meer over: Melkveehouder | Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: