Onderzoekers: mestvergisting biedt perspectief

Vergisten van mest is een perspectiefvolle ontwikkeling in de landbouw en daarbuiten, en speelt in op de gewenste beschikbaarheid van (lokaal geproduceerde) hernieuwbare bronnen van energie ter vervanging van fossiele energiebronnen. Vergisting van mest levert onder andere een vermindering van emissies van broeikasgassen op. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen UR, in opdracht van de toenmalige directie LNV DRZ Oost en de provincie Gelderland.

Vergisten is evenwel niet de ultieme integrale oplossing voor het scala aan problemen, zoals mestoverschot, behoefte aan groene energie, beperking van ammoniakemissies, geur en stankoverlast. Het draagt echter wel bij aan een verbetering van de situatie. Met de huidige technieken en afzetketens is vergisten financieel nog niet rendabel en is subsidiëring nodig. Ook stuiten mestvergisters vaak op bezwaar in de samenleving. Ze zijn dan wel goed voor het milieu, maar niemand wil ze in zijn achtertuin. In vervolgonderzoek is het dan ook zaak om goed te kijken naar de ervaringen hiermee in Duitsland.

Kleinschalige vergisters
De Gelderse landbouw speelt een belangrijke rol in de productie van grondstoffen voor voeding van mens en dier. Twee majeure opgaven voor de sector zijn de transitie naar verduurzaming van de landbouw en de transitie naar een biobased economy. De provincie Gelderland en DRZ Oost zien dan ook perspectieven en potentie voor de landbouw om een bijdrage te leveren aan duurzame energieproductie.
Uit het onderzoek komt naar voren dat in Gelderland meer mest dan biomassa beschikbaar is. De hoeveelheid biomassa in Gelderland is beperkend bij het fors opschalen van vergisting van dierlijke mest met co-substraat onder de verhouding van de huidige wetgeving (50% mest, 50% co-substraat). Een nieuwe ontwikkeling zijn kleinschalige vergisters die uitsluitend draaien op dierlijke mest. Dit heeft een aantal voordelen: maximale vermijding van emissie broeikasgassen, geen input van substraten nodig, minimale verstoring van de mestmarkt en -productie. Maar ook minimale arbeidsinspanning. De geproduceerde energie is grotendeels op het eigen bedrijf te gebruiken. Op het Varkens Innovatie Centrum Sterksel, van Wageningen UR, draait zo’n kleinschalige vergister.

Het rapport ‘Kansen en bedreigingen voor mestvergisting en groengasproductie in de Gelderse landbouw. Een eerste verkenning’ kunt u hier gratis downloaden.

Meer over: Melkveehouder | Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: