Sterksel ontwikkelcentra voor mestverwerking

Varkens Innovatie Centrum Sterksel (VIC) heeft samen met het PVE en Wageningen UR de ambitie om een Mineralen Applicatie Centrum (MAC) op te starten om de ontwikkeling van energieopwekking en fosfaatterugwinning uit mest te versnellen.

De kosten van dit nieuw op te starten centrum wordt geraamd op 760.000 euro voor de periode van 2011 tot en met 2014. Een gedeelte van de financiering zal door het PVE en het ministerie van EL&I gevraagd worden.

Het MAC is bedoeld voor de korte en middellange termijn. Het expertisecentrum zal met name technieken voor mestverweking gaan monitoren, valideren en beoordelen om op die manier het kaf van het koren te scheiden. Nu is veel kennis verspreid beschikbaar en daardoor moeilijk toegankelijk. Veel kennis ligt ook bij commerciƫle partijen, waardoor deze niet onafhankelijk is. Dat belemmert de implementatie in de praktijk.Het plan is om bij het VIC een ruimte in te richten waar verschillende nieuwe ontwikkelingen op het gebied van mestverwerking te zien zijn. Ook het bedrijfsleven moet daar de mogelijkheid krijgen om een kleinschalig systeem onder praktijkomstandigheden verder te optimaliseren. Ook zal er een laboratorium worden ingericht om kleine tests te kunnen doen.

Meer over: Nieuws | Verwerken
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: