Adviseur niet bewust van risico mestbeleid

De nieuwe wetgeving van het mestbeleid is ingewikkeld en de risico’s op boetes zijn groter dan voorheen en kunnen oplopen tot meerdere tonnen voor vof’s en maatschappen. De rol van de adviseur bevat daardoor ook meer risico.

Even snel een advies geven voor de nieuwe mestwet is er niet meer bij, vertelt Peter Houtsma van Houtsma Bedrijfsadvies in Deventer.

Bij het niet naleven van de Meststoffenwet kan dit leiden tot meerdere boetes. Eén boete kan oplopen tot een bedrag van 78.000 euro voor een natuurlijk persoon of een eenmanszaak. Voor een rechtspersoon, zoals een bv, waar de vof en maatschap ook onder vallen, kan de boete oplopen tot het tienvoudige. Daarnaast is het mogelijk dat ook de adviseur wordt aangesproken als medepleger en voor hetzelfde bedrag een boete krijgt opgelegd bij opzet.

Het lastige van deze nieuwe wetgeving is dat je van tevoren nauwkeurig moet inschatten wat de mestproductie en de mestplaatsingsruimte van het komende jaar is. De wetgeving voorziet niet in een mogelijkheid van afwijking naar boven van het overschot anders dan de boete van 11 euro per kilo fosfaat. Blijft je veestapel stabiel en de aanwezige gronden ook, dan is er een vrij goede inschatting te maken.

Lees het gehele artikel >>

Meer over: Algemeen | Publicaties
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: