Afzet pluimveemest 18 euro

De nieuwe uitgangspunten en begrotingsnormen die gebruikt worden voor bedrijfsbegrotingen en bij Garantstelling Landbouw zijn opnieuw vastgesteld. De mestafzetkosten zijn beraamd op 18 euro per ton, deze kosten vallen niet onder het saldo, maar zijn zeker kosten om rekening mee te houden.

Het saldo voor de lange termijn is per hen inclusief berekende rente voor witte hennen in koloniehuisvesting vastgesteld op € 2,86, voor bruine scharrelhennen op € 3,44, voor bruine hennen met vrije uitloop op € 4,80 en voor biologische hennen op € 8,80. Doordat de productieperiode verlengd is, vallen de saldo’s per hen hoger uit dan voorheen. In plaats van het saldo per gemiddeld aanwezige hen per jaar wordt nu het saldo per geplaatste hen per jaar vermeld.

Lees meer >>

Het saldo inclusief berekende rente is voor de lange termijn voor de vleeskuikenhouderij vastgesteld op € 17,79 per 100 opgezette kuikens of € 28,50 per m2 en voor de vleeskuikenouderdieren op € 5,30 per geplaatste hen.

Lees meer >>

Mestafzetkosten vallen niet onder het saldo, maar zijn wel kosten om rekening mee te houden. De kosten voor mestafzet kunnen van bedrijf tot bedrijf zeer sterk verschillen. De begrotingsnorm voor mestafzet naar derden middels lange transportafstanden is op € 18,00 per ton (excl. BTW) gesteld inclusief de kosten voor mestbewerking, tussenopslag, rechten, bemonstering etc. De mestafzetprijs wordt beïnvloed door de N/P verhouding en het drogestof-percentage en bij het inschatten van de mestafzetkosten moet rekening gehouden worden met regio en periode waarin mest afgezet moet worden.

Meer over: Afvoer | Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: