Biogas en mestverwerking

Biogas produceren en tegelijk mestverwerken, is dat mogelijk. Jos Klomp schrijft over een nieuwe techniek in zijn blog op milkstory.nl.

Begin jaren ’80 werd duidelijk dat overbemesting een probleem voor het milieu vormde. Er werd naar vergistingsinstallaties gekeken om te zien of daarmee het mestoverschot weggewerkt kon worden. De gedachte achter de allereerste biogasinstallaties eind jaren ’90 was om aan mest waarde te onttrekken die een deel van de kosten voor de mestafzet zou bestrijden. Al snel kwam men erachter dat uit mest alleen niet voldoende biogas ontstond om een biogasinstallatie te kunnen bekostigen. In de beginjaren tot ca. 2005 was dat probleem nog gemakkelijk op te lossen door veelal gratis co-producten erbij te mengen die ervoor zorgden dat veel meer biogas ontstond. Vanaf dat moment ging alles verkeerd wat maar verkeerd kon gaan.
 
Oplopende vraag naar co-producten
De toepassing van biogas was beperkt tot het gesubsidieerd produceren van elektriciteit. De oplopende vraag naar co-producten ten behoeve van de mestvergisting resulteerde in een opwaartse prijsdruk. De prijzen gingen veel verder omhoog dan bij aanvang werd verwacht. Daarnaast nam de afzetprijs voor elektriciteit niet toe, waarop velen wel hadden gerekend. De prijs bleef gelijk of daalde zelfs iets. Het grotere volume aan afgewerkte biomassa uit de mestvergisters beschouwt men nog steeds als mest en kost navenant hetzelfde om af te zetten.
 
Subsidiegedreven
Het maken van biogas werd duurder en de focus verplaatste zich van mestverwerking naar het rendabel maken van de installatie. Eigenlijk had de overheid toen moeten zeggen: ‘Dit werkt niet, hier stoppen we mee.’ Dat is gebeurd met het afschaffen van de subsidie in 2007 om die vervolgens in 2008 weer terug in te voeren en in 2009 en 2010 de systematiek ervan te wijzen. Ondertussen werd de boeren wel twee dingen duidelijk: co-vergisting is een risico en het beperkt niet de kosten voor mestafzet. Terug bij af voor wat betreft mest.
 
Oplossing mestprobleem
Met de voortschrijdende beperking van hoeveelheid mest dat mag worden aangewend op het land en de verwachte verplichting tot mestverwerking is een oplossing voor mest een beter bedrijfsvoorstel dan het najagen van biogas.

Lees meer >>

Meer over: Blog
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: