Het witte- of bruine goud

Het is een mooi gezicht buiten, dat witte dwarrelde spul wat men ook wel sneeuw noemt. Sneeuw geeft vaak veel plezier, sneeuwballen gooien sleetje rijden en sneeuwpoppen maken. De sneeuw moet dan wel willen plakken, zonder plaksneeuw is het plezier een stuk minder. Dat is eigenlijk net zo met het mestbeleid.

Iedereen was blij met de vervroegde uitrijperiode. Mest uitrijden op grasland mocht eigenlijk pas op 16 februari, maar Bleker besloot dat het dit jaar toch al op 1 februari  mocht. De NMV is niet blij, maar tevreden, zo schrijven ze het op hun website. De blijdschap ging niet alleen bij de melkveehouders, maar ook bij de intermediairs snel voorbij. Het gevolg is dat veehouders de mest door de vorst nog niet op het land kwijt kunnen en intermediairs nog geen mest aangeboden krijgen waar ze zo om zitten te springen. De NVWA(voorheen AID) geeft aan dat ze verscherpte zichtcontroles uitvoeren, dus oppassen geblazen.

Vervroegd mest uitrijden
Waarom nam Bleker toch het besluit om vervroegd te mogen uitrijden terwijl niemand het meer verwachtte en het weer het ook niet toelaat. Is er een landbouwkundige- of milieukundige noodzaak? Niet echt, een woordvoerder van het ministerie van EL&I geeft aan dat naar aanleiding van het verzoek van VVD Tweede Kamerlid, Snijders serieus overwogen is om eerder te mogen uitrijden omdat er veehouders zijn met overvolle kelders wegens het natte najaar. Was het niet een beter gebaar richting Brussel om eens een jaar niet te verlengen of te vervroegen?

Wit en bruin goud 
In elk geval kunnen we eerst genieten van het witte goud (sneeuw) om ons heen totdat we met het bruine goud (mest) in het landschap aan de slag kunnen. Een aantal veehouders die erop gegokt hebben om toch vroeg te kunnen uitrijden en niet voldoende opslag hebben moeten wellicht met het witte- en bruine goud aan de slag.

Meer over: Blog
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: