‘Markt voor varkensmest in fruitteelt’

Er is markt voor varkensmest in de fruitteelt. Dat blijkt uit onderzoek door Wageningen UR Livestock Research en Praktijkonderzoek Plant en Omgeving sector Fruitteelt.

Voor telers van met name appels en peren is het financieel aantrekkelijk om varkensmest te ontvangen: ze kunnen besparen op kunstmest. Daarnaast stimuleert organische mest het bodemleven. Ook verbetert mest de bodemstructuur van rij- of grasbanen, wat zorgt voor meer waterafvoerend vermogen en uiteindelijk betere begaanbaarheid. Vooral dunne fracties, gier en mineralenconcentraat lijken perspectiefvol.

Het gebruik van varkensmest(producten) vergt wel maatwerk. Een constante en voorspelbare samenstelling van de mest(producten) is een eerste vereiste. Hiervoor kunnen goede afspraken met mestleveranciers en -transporteurs worden gemaakt, aldus de onderzoekers. Vanuit de fruitteeltsector is behoefte aan ontwikkeling van geschikte machines om mest(producten) aan te wenden.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Productschap Vee en Vlees. De volledige resultaten van het onderzoek kunt u downloaden op de website van Wageningen UR Livestock Research.

Meer over: Afvoer | Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: