Meer fosfaat mogelijk met BEX

Bedrijfsspecifieke excretie (BEX) is ook interessant voor bedrijven in het veenweidegebied. Voor de bedrijven die meedoen aan de BEX is fosfaat niet de beperkende factor, maar stikstof. Dit blijkt uit resultaten van het praktijknetwerk P-verlaging in krachtvoer.

Het praktijknetwerk heeft de volgende conclusies getrokken:

  1. Er worden nog steeds te weinig BEX-en opgesteld. In het netwerk had vrijwel iedereen een positief resultaat met BEX.
  2. Bij gebruikmaking van BEX is voor de praktijknetwerkleden tot 2015 stikstof eerder limiterend dan fosfaat in de gebruiksnormen berekening. Zonder BEX is fosfaat vanaf 2012-2013 eerder limiterend dan stikstof. Dus meedoen met BEX loont ook voor vrij extensieve grasbedrijven in het westen.
  3. Er zijn voldoende mogelijkheden in de rantsoenen om nog flink te kunnen besparen op fosforaanvoer via krachtvoer. Dit zal er ook voor zorgen dat kringlopen beter gesloten worden, en er duurzamer gewerkt kan worden.
  4. Verminderen van fosfor in rantsoenen van melkvee wordt breed uitgemeten in de pers. De in geslagen weg lijkt de juiste als het gaat om het realiseren van de gestelde doelen van sluiten van kringlopen en verminderen van mestafzetkosten.

Lees meer >>

Meer over: Melkveehouder | Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: