Mestcertificaten in Vlaanderen een succes

De Vlaamse overheid heeft voor het jaar 2011, 128 mestverwerkingsinstallaties en 120 landbouwers mestverwerkingcertificaten uitgereikt. DIt is goed voor de verwerking van 24,3 miljoen kg verwerkte stikstof. In 2011 was dit 2,3 miljoen kilogram verwerkte stikstof meer dan in 2010.

Mest verwerking door middel van mestverwerkingscerstificaten zijn in Vlaanderen al sinds 2007 verplicht voor ondernemers met een mestoverschot. Mestverwerking blijft hierdoor toennemen en is sinds de invoering van de certificaten verdubbeld.

Het aandeel van te verwerken mest, 10, 20 of 30 procent is in Vlaanderen afhankelijk van het stikstofoverschot van de gemeente. Daaroverheen komt nog een extra percentage van 0,6 van het overschot.

In 2011 werd 30,4 miljoen kilo stikstof verwerkt, waarvan 6 procent werd geexporteerd. De export bestond vooral uit pluimveemest, 90 procent en kende een groei van 15 procent.

Onder mestverwerking in Vlaanderen wordt verstaan:

  • het exporteren van pluimveemest of paardenmest;
  • het exporteren van andere dierlijke mest dan pluimveemest of paardenmest, op basis van een expliciete en voorafgaande toestemming van de bevoegde autoriteit van het land of de regio van bestemming;
  • het behandelen van dierlijke mest of andere meststoffen, waarna de stikstof en de fosfor, die aanwezig is in de dierlijke mest of in de andere meststoffen, een van de volgende behandelingen ondergaat:
     de stikstof wordt niet opgebracht op landbouwgrond in het Vlaamse Gewest, behalve in tuinen, parken en plantsoenen;
     de stikstof wordt behandeld tot stikstofgas;
     de stikstof wordt behandeld tot kunstmest

Lees meer over de mestwetgeving in Vlaanderen >>

Lees nieuwsbericht op vilt.be >>

Meer over: Nieuws | Verwerken
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: