Nieuwe mestverwerkingsinstallatie voor AquaPurga

AquaPurga bouwt in Meijel een mestverwerkingsinstallatie dat 25.000 kuub mest op jaarbasis kan verwerken. Investeerders verwachten binnen 6 jaar hun geld terug verdiend te hebben via fiscale regelingen.

Jan Pijnenburg van DLV is verantwoordelijk voor de praktische uitvoering van het mestverwerkingsproject in Meijel. De investering moet binnen zes jaar terugverdiend zijn via de fiscale regelingen MIA / Vamil. Daarnaast moet het rendement voor de investeerders komen uit de opbrengsten van de verwerking.

Deelnemende varkenshouders moeten een vast bedrag betalen tussen de 12 en 14 euro per kuub. Bedrijven die voer afnemen van Coppens Diervoeding betalen een tarief van 12 euro. Van de twaalf euro gaat zes euro naar de investeerder en zes euro gaat in een pot voor nieuwe mestverwerkingsprojecten.

Pijnenburg geeft aan dat de eerste installatie met een capaciteit van 25.000 kuub per jaar in Meijel komt, maar er is zeker ruimte voor tien tot twintig van dit soort installaties.

Het idee is om de stapelbare fractie dat overblijft na verwerking, te gaan verbranden. Dit is vooralsnog nog niet concreet. De installatie van AquaPurga maakt naast dikke fractie via omgekeerde osmose loosbaar water.

Bekijk video over het verwerkingsproces >>

Meer over: Nieuws | Verwerken
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail:
Lees ook