Nieuwe mestwet van 9 miljoen verdient toch steun

Het gebruik van te veel mest is slecht voor de waterkwaliteit. Dat was de reden om in 1991 de Europese nitraatrichtlijn vast te stellen. Intussen is het vierde nitraat actieprogramma in uitvoering. Het loopt eind dit jaar af.

Er is veel bereikt. Op klei- en veengrond is de grondwaterkwaliteit weer dik in orde. Maar helaas geldt dat nog niet voor de zand- en lössgronden. Ook voor het oppervlaktewater geldt dat in veel gebieden nog niet aan de norm wordt voldaan.

Teveel mest
Er is zoveel mest in Nederland dat de grond het niet aankan. Er zijn drie oplossingen: de veestapel krimpen, mest exporteren of mest tot een hoogwaardiger product verwerken.

Techniek en tijd geen oplossing
Het is tot nu toe een illusie gebleken dat de techniek en de tijd het probleem wel gaan oplossen. Meerdere mestverwerkinginitiatieven sneuvelden, omdat de korte termijn oplossing voor de individuele ondernemer toch de goedkoopste bleef.

2 voor 12
Stilaan is het voor de veehouderijsectoren 2 voor 12. Politiek en maatschappij zijn er snel klaar mee als de resultaten uitblijven, en dan wordt het inkrimpen met de veestapel. Die dreiging hangt als het zwaard van Damocles boven de sector en is voor organisaties als Stichting Natuur en Milieu nog steeds favoriet.

Lees de gehele blog >>

Meer over: Blog
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: