Onbeperkte rokjesdagen

De eerste officiële rokjesdag is geweest en daar wordt iedereen vrolijk van, een bevrijding van de lange milde winter die toch streng eindigde. Het lijkt wel op de onderhandelingen over de nieuwe mestwet. Zal deze ook streng gaan eindigen of wordt het opnieuw een Indian Summer.

Het huidige kabinet is voornemens om de nieuwe mestwet per 1 januari 2013 in te laten gaan. Nog voor de zomer moeten de plannen naar de Tweede Kamer, die kan dan tijdens het zomerreces broeden op de nieuwe plannen.

Bleker populair 
Feit is dat het fosfaatoverschot weggewerkt moet worden en dat gaat niet lukken als de veestapel verder uitbreidt. Wel of geen melkquotum en dierrechten, beperkende maatregelen zullen er blijven. Zo impopulair Bleker is onder de natuurliefhebbers, zo populair is Bleker onder de boeren.  Of deze populariteit zo blijft met de nieuwe maatregelen is maar de vraag.

Draagvlak
De eerste scheurtjes zijn nu al zichtbaar: de NMV, namens de melkveehouderij, en Cumela, namens de intermediairs, mogen niet aan tafel zitten bij de onderhandelingen en zijn daar niet blij mee. Vooral het feit dat er geen terugkoppeling is van de onderhandelingen, valt niet in goede aarde. De pluimveesector hoor je niet, omdat die de mestverwerking al op orde heeft met de verbrandingsinstallatie en daarnaast de export. Bieden de onderhandelingen hiermee genoeg draagvlak in de sector?

Onbeperkte rokjesdagen
En hoe zit het met de boeren zelf? Die horen ook niet welke maatregelen er komen, er zijn geen inspraakavonden voor akkerbouwers en veehouders. Waarschijnlijk is het vertrouwen in LTO,NVV en overheid groot genoeg of laten de boeren het gewoon over zich heen komen. Of het nu fosfaatrechten, pluimveerechten, varkensrechten, melkquotum zijn of mestverwerkingsrechten worden, ‘quotumvrij’ boeren is een utopie in Nederland.  Gelukkig hebben we wel een onbeperkt aantal rokjesdagen met als enige beperking het weer.

Meer over: Blog
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: