Onrendabele vergister is ondernemersrisico

Dat er 9 van de 82 mestvergisters stilstaan, schaart minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) onder het ondernemersrisico. Dit laat Verhagen weten in een brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van Kamervragen over de problemen bij MEP-vergisters.

In totaal heeft Agentschap NL 82 MEP-vergisters in beheer en 40 OVMEP-vergisters. Op dit moment zijn er 9 MEP-vergisters die niet produceren. Alle 40 OVMEP-vergisters produceren wel. Van de installaties die produceren draait 60% meer dan 5000 vollasturen, 27% draait meer dan 7000 vollasturen. Het beeld dat tweederde van de vergisters stil zou staan, spoort niet met deze cijfers, aldus minister Verhagen.

MEP of SDE (+)
Op de vraag of de SDE(+) interessanter is voor ondernemers geeft Verhagen het volgende antwoord: de MEP en de SDE(+) hebben een verschillende systematiek. Installaties met een MEP-beschikking krijgen een vast subsidiebedrag. Installaties met een SDE(+) beschikking krijgen een bedrag dat meebeweegt met de energieprijzen. Als de elektriciteitsprijs hoog is, is de MEP gunstiger. Bij een lagere elektriciteitsprijs is de SDE(+) gunstiger.

Maatregelen MEP installaties
Op de vraag of Verhagen maatregelen gaat nemen om gedupeerde ondernemers te ondersteunen, geeft Verhagen aan dat hij reeds uitgebreid overleg met de brancheorganisaties heeft gevoerd en een reeks aan maatregelen heeft getroffen om de situatie van de MEP-vergisters te verbeteren:
-Het uitbreiden van de biomassastromen die meevergist mogen worden, waardoor de prijsdruk afneemt.
-SDE+ voor warmte-uitbreiding bij bestaande installaties.
-SDE+ voor verlengde levensduur van bestaande installaties die uit de MEP lopen.

Lees de complete brief >>

Meer over: Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: