Regelgeving niet beperkend voor gebruik drijfmest

De regelgeving voor aanwending behoeft voor akkerbouwers geen reden te zijn van het gebruik van dierlijke mest af te zien, aldus Staatssecretaris Bleker. Hij schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer als antwoord op vragen van de vaste Comissie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Bleker schrijft verder in zijn brief aan de Tweede Kamer dat hij verzekert dat bij gebruik van geschikte apparatuur en een zorgvuldige werkwijze, niet voor sancties behoeft te worden gevreesd. Alleen bij evident slechte uitvoering is er een risico op een proces-verbaal en korting op toeslagrechten.

De reden van de vragen komen voort uit een artikel in weekblad Boerderij waarin akkerbouwer worden gewaarschuwd voor boetes bij niet zorgvuldig aangebrachte mest, waarin de tolerantie van de controleur leidend is. De discussie die er speelt op handhaving van emissiearm aanwenden van de mest, dat niet de apparatuur leidend is, maar het resultaat heeft niet geleid tot een certificering van apparatuur omdat dit niet te controleren is. Als de spruitstukken boven de grond gehouden worden is er wel sprake van gecertificeerd materiaal, maar geen emissiearme toewending.

Lees hier de kamerbrief >> 

Meer over: Akkerbouwer | Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: