Wisselvallige zomer

De landbouwsector heeft al een maand kunnen wennen aan de nieuwe mestwet. Al is van wennen niet echt sprake zolang er nog veel onduidelijkheden zijn. De reacties in de sector zijn wisselend, net als de zomer tot nu toe.

De grove lijnen van het nieuwe mestbeleid zijn bekend: gecontroleerde mestafzet, verplichte mestverwerking, fosfaatarm voer via het voerspoor en toekenning van mineralenconcentraat als kunstmestvervanger.

Mestafzetkosten
Sectoren die te maken heeft met mestafzet lijken het zonnig in te zien. Op lange termijn lagere mestafzetkosten. Voor een varkensbedrijf met 3.000 vleesvarkens waar de afzetkosten nu kunnen oplopen tot wel 60.000 euro is dat ook wel reden tot juichen, zeker wanneer de voerprijzen blijven oplopen.

Organische stof
Akkerbouwers hebben een heel ander probleem, in meerdere gebieden is de organische stof een belemmering voor het telen van gewassen. Drijfmest zou hiervoor een nuttige grondstof zijn, maar als deze organische stof straks met verwerking Nederland verlaat, zal hiervoor een andere oplossing moeten komen om de intensieve teelten hier te houden.

Vergunningen
Er zijn voldoende initiatieven op het gebied van mestbe- en verwerking, hierdoor zal in 2013 de totale verwerkingscapaciteit nog geen probleem vormen (als de verwerkingsovereenkomsten verhandelbaar worden). Als de verwerkingscapaciteit omhoog moet, dan zullen lokale overheden concessies moeten doen om de vanuit de overheid verplichte mestverwerking ook te kunnen uitvoeren. Verwerking gaat volgens mij alleen maar werken in de gebieden waar de mest geproduceerd wordt.

Het lijkt nog een wisselvallig einde van de zomer te gaan worden en dat geldt niet alleen voor de weersomstandigheden.

Meer over: Blog
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: