Bijna twee miljoen boete voor mestfraudeurs

Dienst Regelingen heeft aan vier ondernemingen en twee natuurlijke personen in totaal bijna 2 miljoen euro aan boetes opgelegd. In 2011 en 2012 voldeden zij niet aan de verantwoordingsplicht mest. De zaak draait om een intermediair op de Veluwe die deel uitmaakt van een groep aan elkaar gelieerde bedrijven. Het bedrijf is onderzocht op de vervoersvoorschriften en de verantwoording van dierlijke meststoffen.

Bij de controle bleek dat de onderneming diverse vervoersvoorschriften heeft overtreden. Ook kon de onderneming van de aangevoerde dierlijke mest niet aantonen waar deze naar was afgevoerd. De onderneming deed voorkomen dat de mest was geƫxporteerd. Uit het onderzoek bleek dat dit niet het geval was.

De 4 ondernemingen en de 2 betrokken ondernemers zijn als medeplegers van de overtredingen beboet. Daarnaast zijn de directeuren ook beboet op grond van hun leidinggevende rol bij de overtredingen.

Ondernemers die mest vervoeren moeten voor ieder transport de dierlijke mest (laten) wegen en bemonsteren. De dierlijke meststoffen mogen alleen aan- en afgevoerd worden door een intermediaire onderneming die bij Dienst Regelingen is geregistreerd. Deze intermediairen zijn volgens de mestregels verplicht hiervoor een administratie te voeren, zodat altijd bekend is waar de mest naar toe gaat. Doel hiervan is om vervuiling van het grond- en oppervlaktewater te voorkomen.

In 2014 volgen extra controles op de naleving van de mestregels door intermediaire ondernemingen.

Meer over: Afvoer | Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: