Gevaren weg door siloreinigen op afstand

Er zijn twee nieuwe apparaten ontwikkeld die de gevaren bij het reinigen van een mestsilo wegnemen. Een rupsvoertuig dat op afstand bediend wordt en een hydraulische giek die vanaf een vrachtauto de silo ingaat. Directe aanleiding voor de ontwikkelingen was het ongeval in Makkinga, eerder dit jaar.

Het rupsvoertuig dat op afstand te besturen is bevat een beweegbare spuit. De hydraulische giek gaat vanuit een vrachtwagen de silo in en heeft een brandweerspuit die 360 graden draait en de reiniging uitvoert zonder dat het dak van de silo er af moet.

De ontwikkeling van de apparaten vond plaat in Abbega, bij Heeres Mix- en Pomptechniek. Dat bedrijf besloot dit voorjaar na het ongeval in Makkinga alle reinigingen te staken waarbij mensen de silo in moesten. Heeres verloor bij het ongeval twee medewerkers. 

Silo-inspecteur Guido Kleve uit Borculo leende het idee uit de wereld van de brandbestrijding. Hij zag mogelijkheden om een brandweerspuit te gebruiken. Kleve had het idee en Heeres heeft het uitgevoerd.

Meer over: Nieuws | Opslag
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail:
Lees ook