Het spook: de koerechten

Het koerechtenspook voor de melkveehouderij wordt opnieuw uit de kast gehaald om de sector versneld in beweging te krijgen. Dat schrijft Berend Santema in een column op de website van Nieuwe Oogst.

De veehouderijsector moet dit jaar laten zien dat mestverwerking grootschalig van de grond komt. Twee voor twaalf dus, als je de complexiteit van deze opdracht bekijkt.

Dierrechten als stok achter de deur 
Het is de stok achter de deur van staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken, die alvast aan de slag gaat met de voorbereiding van het stelsel van dierrechten voor de rundveehouderij, als de mestverwerking alsnog hapert. Voor pluimvee en varkens bestaat al zo’n systeem, wat zou kunnen worden opgeheven met een sluitende mestmarkt.

Koerechten
De druk van Dijksma roept het beeld op dat de veehouderijsector de afgelopen jaren te weinig heeft gedaan aan het oplossen van het probleem en heeft ‘leren leven’ met de dreiging van de invoering van koerechten.
De praktijk bewijst het tegendeel. De verwerkingscapaciteit is al behoorlijk op streek, de export van mest is vergroot en de resultaten van ‘het nieuwe voeren’ verkleinen het probleem. Al met al een situatie die vertrouwen geeft voor het kunnen voldoen aan de doelstellingen van het mestbeleid.
 
Haagse vertraging
De tijdklem die nu ontstaat is vooral het gevolg van het wachten op de politieke besluitvorming en de daarbij behorende wetgeving, en maatregelen waarmee de mestverwerking in de gewenste stroomversnelling komt als de veestapel groeit. Het wisselen van de wacht in Den Haag heeft vorig jaar voor vertraging gezorgd. Het uitgezette beleid moet in de Tweede Kamer worden herbevestigd, met het risico dat de politiek gaat schuiven.

Vrijwillig werkt niet
Een ding is wel duidelijk: op korte termijn is een wettelijk kader nodig om af te dwingen dat er voldoende volume onder de verplichte mestverwerking valt. Op basis van vrijwilligheid van veehouders komt mestverwerking onvoldoende op gang.

Lees gehele column op nieuwe oogst.nu >>

Meer over: Blog
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: