Inschrijving verse vleesvarkensdrijfmest voor verwerking tot organische meststof gestart

Ecoson is in samenwerking met Stichting ZLTO Mestinitiatief Dommelland (ZMD) en Mestac van start gegaan met het inschrijven van verse vleesvarkensdrijfmest voor verwerking tot organische meststof. De vergunningen en subsidies zijn rond en het intekenen van mest van is van start gegaan. Hierdoor kan de agrarische sector nu zelf bijdragen aan een duurzaam en haalbaar mestverwerkingsinitiatief.

De biofosfaatproductie van Ecoson werkt op basis van vergisting van dierlijke mest en ander biomassamateriaal. Ecoson biofosfaat is een droge, natuurlijke meststof in korrelvorm. Ecoson ziet mogelijkheden de grondstoffen uit haar directe omgeving te betrekken. De plannen voorzien in de jaarlijkse verwerking van 100.000 ton mest en 25.000 ton andere biomassa. Hieruit ontstaat op jaarbasis 2.500.000 m3 groen gas. Dit komt overeen met het jaarverbruik van 1.700 huishoudens, waarmee Ecoson een CO2-reductie realiseert van circa 4.500 ton per jaar. Ecoson gaat deze energieproductie lokaal afzetten en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan het sluiten van de lokale energiekringloop.

Ecoson zal een mestverwerkingscapaciteit van 100.000 ton per jaar bouwen. De locatie, vergunning, subsidie en financiering is beschikbaar. Nu wordt eerst de mest gecontracteerd. Ecoson biedt mestafnamecontracten, met één, voor mestverwerking concurrerend en realistisch, tarief dat is gebaseerd op een gegarandeerde afname voor een langere periode. Op deze manier biedt Ecoson een betrouwbare oplossing voor de wettelijke mestverwerkingsverplichting die naar verwachting in zal gaan in 2014.

Het succes van dit initiatief is mede afhankelijk van de kwantiteit én kwaliteit van de gecontracteerde mest. Door voldoende mest te contracteren kunnen onze lokale vleesvarkenshouders sámen met elkaar én met Ecoson een duurzame en zekere mestverwerking realiseren.

Meer over: Nieuws | Verwerken
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: