‘Landbouw Limburg in gevaar’

Staatssecretaris Sharon Dijksma brengt de Limburgse landbouw in gevaar. Dat zegt Herman Mertens van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB).

De voorstellen van staatssecretaris Sharon Dijksma in het kader van het vijfde Actieprogramma Nitraatrichtlijn zijn voor agrarische ondernemers onverteerbaar. De LLTB heeft daarom deze week besloten de fracties in de Tweede Kamer te gaan mobiliseren in een poging de plannen tegen te houden. Ze willen gezamenlijk in actie komen tegen de aangekondigde verscherping van de normen. Die leiden er toe dat gewassen niet meer voldoende voeding krijgen en de kwaliteit en opbrengsten achteruit gaan. Een gevolg van de voornemens is ook verslechtering van de bodemkwaliteit.
Voor de Limburgse vollegronds teelt zijn de aanscherpingen van de stikstofnormen ronduit dramatisch. Ton Besouw, voorzitter van de LLTB-vakgroep Open Teelten: “Voor asperges valt het misschien mee omdat dit gewas niet zoveel voedingsstoffen nodig heeft. Maar sommige teelten zoals bloemkool, prei en sla worden gewoon onmogelijk. De tuinder kan geen hoogwaardige producten meer telen die de huidige kritische supermarktketens verlangen.”

Ook de rundveehouderij is zwaar gedupeerd, vertelt vakgroepvoorzitter Jan van der Staak. “Ook wij worden gestraft, terwijl we al aan de uitspoelingnorm voldoen. Het betekent verschraling van grasland, dus vermindering van de kwaliteit van het voer voor de koeien, dat we dan dus extra moeten importeren. Is dat dan zo duurzaam?”

Meer over: Achtergrond | Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: