LTO zet vraagtekens bij haalbaarheid van plannen MACE

De portefeuillehouder Mest en Milieu van LTO Nederland Peter Brouwers zet vraagtekens bij de plannen voor de mestverwerkingsfabriek die op industrieterrein Wolfsveld in Gemert moet komen. "We zijn blij met elk initiatief, maar het moet wel om haalbare en betaalbare projecten gaan. We kunnen ons als veehouderij geen missers veroorloven."

Brouwers heeft met name bedenkingen ten aanzien van het tarief dat wordt voorgesteld bij het initiatief van de Mineralen Afvoer Coöperatie Elsendorp (MACE). Dat ligt bijna de helft lager dan de 15 tot 20 euro per ton waar andere initiatieven op uitkomen.

Brouwers merkt dat het lage tarief tot veel vragen onder veehouders leidt. Als blijkt dat het mogelijk is om al vanaf 8 euro mest te verwerken, vragen boeren zich af waarom ze moeten participeren in projecten die op een veel hoger bedrag per kuub uit komen. LTO heeft het concept van de plannen van MACE op basis van eigen expertise, externe deskundigen en ervaringen bij soortgelijke projecten onder de loep genomen. Daarbij was de conclusie dat een tarief van 8 euro per ton voor verwerking niet reëel is.

Bovendien wordt door Brouwers betwijfeld of het lukt om een effluent te produceren dat aan de normen voor lozing voldoet. Ook zet hij vraagtekens bij de haalbaarheid van de voorgenomen financiering. De installatie in Gemert zal naast mest ook gevoed worden met bermgras en gft-afval als co-producten. Er bestaat geen zekerheid of de 170.000 ton die jaarlijks nodig is ook beschikbaar zal zijn. Daar zijn geen contracten voor.

Meer over: Nieuws | Verwerken
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: