Mestverwerkingsfonds van 10 miljoen euro

De voerbedrijven Agrifirm, De Heus en ForFarmers Hendrix willen samen met LTO, NVV en Rabobank een mestinvesteringsfonds oprichten van 10 miljoen euro. Een aanzienlijk deel daarvan is al toegezegd.

De partijen zien het grote belang om mineralenkringlopen in Nederland verder in balans te brengen. Daarnaast is mestverwerking een belangrijke stap om organische meststoffen op te werken tot waardevolle nutriënten en organische stof. Om dit te realiseren zijn individuele ondernemers aan zet.

De samenwerkende partijen hebben veel kennis over mestverwerking verzameld en willen deze inzetten om realisatie te versnellen. Daarnaast hebben de partijen besloten om een mestinvesteringsfonds op te richten, dat een deel van de noodzakelijke investeringen wil financieren.

Het fonds richt zich op regionale initiatieven. Aanloopkosten kunnen worden gefinancierd en kennis kan worden geleverd. Daarnaast wordt ook daadwerkelijk geparticipeerd. Vanwege de urgentie van de realisatie van mestverwerking betreft dit uitsluitend bestaande en bekende technologie. Daarnaast is op bescheiden schaal ruimte om innovatieprojecten te ondersteunen.

Er lopen nog gesprekken met Nevedi over collectieve deelname aan het fonds. Het bestuur van Nevedi heeft met instemming kennis genomen van de plannen en een algemene ledenvergadering uitgeschreven. Ook met andere partijen zijn nog gesprekken gaande. Het is de bedoeling het fonds medio april operationeel te maken. Daartoe zal één loket worden ingericht, waar initiatiefnemers zich kunnen melden.

ZLTO heeft zich gecommitteerd om daarnaast nog 5 miljoen euro beschikbaar te maken voor de investering in een grootschalige mestverwerking. De gesprekken over de realisatie daarvan zijn in volle gang.

De partijen roepen de Nederlandse overheid op om overheidsgaranties beschikbaar te maken voor mestverwerkingsinstallaties, om een overlegorgaan mestverwerking in te richten om met name problemen met vergunningsverlening te kunnen adresseren en om de initiatieven verder financieel te ondersteunen.

Meer over: Nieuws | Verwerken
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: