Nieuw jaar, tijd voor verandering

Het begin van een nieuw jaar is vaak de tijd om met goede voornemens te beginnen, niet alleen persoonlijk, maar ook voor ons bedrijf. Het beter bijhouden van het huishoudboekje is onder de Nederlandse bevolking een van de meest populaire voornemens voor 2013. Ook in 2013 zijn er voor de landbouwsector genoeg financiële uitdagingen en voldoende goede voornemens te maken. Op het gebied van mest zullen deze vooral liggen op het gebied van de verplichte mestverwerking bij overschotbedrijven.

Mestverwerking zal dit jaar een belangrijk thema zijn op veebedrijven, vooral in Oost en Zuid Nederland. Naar alle waarschijnlijkheid gaat de verplichte mestverwerkingpercentages gewoon door en zal de regio Oost 5 procent van het mestoverschot moeten gaan verwerken en de regio Zuid zal 10 procent van de overschotsmest moeten gaan verwerken in 2013. Dit zal naar mijn mening nog geen grote problemen op gaan leveren, er zijn voldoende initiatieven en mogelijkheden om hieraan te voldoen.

Keuze in voornemen
Ondernemers moeten wel doorrekenen welke keuze voor hun bedrijf de beste is. Zelf investeren in mestverwerking of een deel hiervan. In een gezamenlijk project of collectief plan de mest laten verwerken of de verwerkingsplicht afkopen via een verplaatsbare verwerkingsovereenkomst. Ook de vergunningverlening zal hierin een belangrijke rol spelen. Wellicht een goed voornemen voor ambtenaren om de vergunningsprocedures sneller te laten verlopen in 2013?

Haalbaar voornemen
Goede voornemens of niet, bekijk op tijd welke keuze voor uw bedrijf het meest reëel is, want dan zijn over het algemeen de ‘goede’ voornemens ook vol te houden.

Meer over: Blog
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: