Veel commotie over ammoniakmetingen

Berichten in het landelijk dagblad De Telegraaf doet veel stof opwaaien over ammoniakmetingen van het emissiearm mest uitrijden. Een titel 'al 20 jaar mestbeleid op onjuiste aannames' doet zelfs mestspecialisten van Wageningen UR bij elkaar komen.

Afgelopen december promoveerde Ciska Nienhuis aan de Wageningse Universiteit met haar onderzoek naar ammoniakreductie bij mest uitrijden in combinatie met watergift. Zij deed haar promotieonderzoek bij maatschap Wolters in het Groningse Winsum. In april 2012 introduceerde veehouder Klaas Wolters een nieuwe bemester die mest en water in een werkgang bovengronds uitreed, de Green Duo. RTV Noord maakte toen al een reportage over deze ‘revolutionaire’ manier van mest uitrijden.

De eerste resultaten lieten toen al zien dat de reductie van ammoniakuitstoot deze nieuwe uitrijdmethode 40 procent lager lagen dan het traditionele bovengronds mest uitrijden, wat wettelijk niet meer is toegestaan.

Volgens Aalt Dijkhuizen van Wageningen UR is het te vroeg om conclusies te trekken over het onderzoek en moet eerst bepaald worden of de onderzoeksresultaten met elkaar vergeleken kunnen worden door de verschillende meetmethoden die gebruikt zijn.

Lees artikel in De Telegraaf >>

Lees verder op mestportaal >>

Lees bericht op boerderij.nl >>

Lees discussie op melkveehoudersprikkebord >>

Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: