1 op 5 melkveebedrijven moet verplicht verwerken

Twintig procent van de Nederlandse melkveehouders moet in 2014 mest laten verwerken. Dat percentage zal volgens een berekening van Alfa Accountants oplopen tot veertig procent.

De verschillen tussen de regio’s lopen uiteen. In Oost-Nederland is het percentage dat mest zal moeten verwerken in 2014 ruim veertig procent en in 2015 67 procent. In Zuid-Nederland zal het percentage wat verwerkt moet worden, naar verwachting nog hoger liggen.

Meer mogelijkheden
Er zijn volgens Alfa meerdere mogelijkheden om aan mestverwerkingsplicht te voldoen. De mest kan rechtstreeks aangeboden worden via een verwerker of exporteur. Er kan ook gekozen worden om de afvoer van mest te regelen via een intermediair of bewerke r. Een bewerker kan de mest bijvoorbeeld indikken en vervolgens weer aanbieden aan een verwerker of exporteur.

Daarnaast is het een optie om een vervangende verwerkingsovereenkomst te sluiten met bijvoorbeeld een varkenshouder. Voor veehouders die de mest in de regio afzetten binnen een straal van 20 km is er een vrijstelling van mestverwerking. Deze 20 kilometergrens staat weer los van de boer-boer regeling waarbij mestafzet binnen een straal van 10 kilometer niet bemonsterd hoeft te worden.

Meer over: Nieuws | Verwerken
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: