Geen vertrouwen meer in PAS

Gemeenten hebben geen vertrouwen meer in de Programmatische aanpak Stikstof (PAS). De aanpak is bijna zes jaar geleden gestart en nog steeds niet afgerond. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt een programmatische aanpak in beginsel goed, maar de uitwerking in het dossier PAS blijkt niet te werken.

Het doel van de PAS is het verminderen van de uitstoot van stikstof van de agrarische sector, de industrie en het verkeer. Juist door deze combinatie is de aanpak zo ingewikkeld dat er nog steeds geen zicht is op resultaten.

Gemeenten hebben al jaren te kampen met de gevolgen van de rechtsonzekerheid en onduidelijkheid die is ontstaan door het uitblijven van een goede en afgeronde PAS. Nagenoeg alle gemeenten, of ze nu groot of klein, agrarisch of niet agrarisch komen in de problemen omdat ze geen bestemmingsplannen kunnen vaststellen. Hierdoor ligt ook de vergunningverlening stil. Er treedt stagnatie op en burgers, natuur- en milieuorganisaties, gemeenten en ondernemers weten niet waar ze aan toe zijn. Er zal binnen afzienbare tijd iets anders moeten gebeuren om uit deze impasse te komen.

Meer over: Nieuws | Verwerken
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: