Mestdistributiebedrijf Houbraken wil investeren in verwerking

Mestdistributiebedrijf Houbraken uit Bergeijk wil een volgende stap zetten bij de geavanceerde verwerking van varkensmest waarmee het bedrijf in 2008 is gestart. In de komende 5 jaar verwacht de onderneming 7 miljoen euro te investeren. Dat meldt het Eindhovens Dagblad.

De plannen werden op 23 september toegelicht in een avond voor buurtbewoners. Ook waterschap De Dommel en de gemeente Bergeijk verleenden daaraan hun medewerking.

De provincie Noord-Brabant staat grootschalige mestverwerking in het buitengebied toe als kan worden voldaan aan voorwaarden in de nieuwe Verordening Ruimte. Daar hoort ook een dialoog met de omgeving bij. Houbraken scheidt momenteel varkensmest in 45 procent water, 37 procent mineralenconcentraat en 18 procent organisch materiaal. Het bedrijf wil op termijn 70 tot 80 procent water uit varkensmest kunnen halen. Dat water moet daarbij zo schoon zijn dat het op het oppervlaktewater geloosd kan worden. In plaats van vloeibare mest wil de onderneming korrels gaan produceren die voldoen aan de Europese eisen voor kunstmest.

Meer over: Nieuws | Verwerken
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: