‘Mestput is één grote gasbom’

“Elke mestput is eigenlijk één grote gasbom. Eén vonkje kan de boel laten ontploffen.” Dat is de waarschuwing van brandweervrouw Jetty Middelkoop. Zo meldt pigbusiness.nl.

Middelkoop is verbonden aan het brandweerkorps Amsterdam Amstelland. Zij sprak maandagavond in Joure op de bijeenkomst ‘Aan drijfmest hangt een gevaarlijk luchtje’, die werd georganiseerd naar aanleiding van het verschijnen van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over het mestsilo-ongeluk in Makkinga.

Brand en explosie

De brandweervrouw gaf aan dat vergiftiging niet het enige soort incident is dat wordt veroorzaakt door mestgassen. Ook brand en explosies komen regelmatig voor. Las- en slijpwerkzaamheden in de stal zijn de hoofdoorzaken van dergelijke explosies. De afgelopen twee jaar hebben zich al elf van dit soort incidenten voorgedaan, weet de brandweervrouw. Feitelijk is elke mestput een gasbom, aldus Middelkoop. Zij waarschuwde ook tegen het aanzuren van mest om de ammoniakemissie tegen te gaan. Dat vergroot de veiligheidsrisico’s, stelt ze. Hoe lager de zuurtegraad van de mest, hoe meer kans op het ontstaan van gevaarlijke gassen.

Wanneer mest wordt aangezuurd of gaat rotten, is er meer kans op het ontstaan van gevaarlijke gassen. Zwavelwaterstof is het belangrijkste gas dat gevaar oplevert. Het gas is zwaarder dan lucht waardoor het gemakkelijk blijft hangen, aldus Middelkoop.

Meer over: Nieuws | Opslag
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: