Onderzoek naar aanzuren mest

Proeftuin Natura 2000 Overijssel, een initiatief van LTO Noord en Wageningen UR, gaat samen met Schuitemaker Machines onderzoek doen naar het aanzuren van mest bij het aanwenden op grasland. Dat maakt Proeftuin Natura 2000 bekend.

Bij het onderzoek wordt gekeken naar het reducerende effect van aanzuren van drijfmest op de ammoniakemissie. Het onderzoek bestaat uit meerdere metingen over meerdere seizoenen. Proeftuin Natura 2000 verwacht de eerste tussentijdse resultaten in de tweede helft van 2014.

De eerste metingen worden verricht met een sleepvoetmachine op kleigrond. In een later stadium wordt een zodenbemester op zandgrond ingezet. Bij het uitrijden van de mest wordt deze aangezuurd. Daardoor daalt de pH en verschuift het evenwicht tussen ammoniak en ammonium in de mest. Meer ammonium en minder ammoniak zou bijdragen aan minder vervluchtiging van ammoniak als gas bij het uitrijden. Dit heeft volgens Natura een sterke emissiereductie tot gevolg. Een ander voordeel zou zijn dat er meer stikstof in de mest blijft dat door het gewas kan worden benut. Dit levert een hoger resultaat per hectare op. Naast de effecten op de ammoniakemissiereductie, gaat Proeftuin Natura 2000 Overijssel daarom ook de gewas-opbrengst meten.

Meer over: Afvoer | Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: