‘Voorlopig voldoende mestverwerkingscapaciteit’

Voor 2014 en 2015 is er waarschijnlijk voldoende mestverwerkingscapaciteit om aan de wettelijke verplichtingen te voldoen. Dat constateren Bureau Mestafzet en het Projectbureau Lokale mestverwerking in een rapport dat vandaag is aangeboden aan het Ministerie van Economische Zaken. Of het werkelijk voldoende is zal echter afhangen van de percentages mest die volgend jaar verwerkt moeten worden.

In de afgelopen maanden is door Bureau Mestafzet en het Projectbureau Lokale Mestverwerking onderzoek gedaan naar de aanwezige mestverwerkingscapaciteit. Daaruit blijkt dat er in 2013 al capaciteit was om 16 miljoen ton fosfaat te verwerken. De huidige verwerkers verwachten dit jaar al ruim 19 miljoen ton fosfaat te kunnen verwerken. Inmiddels wordt er ook hard gewerkt aan nieuwe installaties.

De huidige capaciteit is ruim voldoende om dit jaar aan de verplichte verwerking van 17 miljoen kg fosfaat te kunnen voldoen. Ook voor komend jaar, als er naar verwachting 28 miljoen kg moet worden verwerkt, lijken er voldoende mogelijkheden aanwezig. Al is dit volgens Hans Verkerk die het onderzoek heeft verricht wel mede te danken aan de mogelijkheid om ook onbehandelde pluimveemest die wordt geexporteerd hierbij te betrekken. “Dat is wel een lastig traject door het schot tussen pluimveehouderij en oveige diersoorten. Als gevolg daarvan moeten intermediairs zorgen voor de administratieve omzetting van de verwerkingsplicht. Daardoor komt een deel van de ruimte die hier ontstaat niet beschikbaar voor de overige veehouderijsectoren.”

Meer over: Nieuws | Verwerken
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail:
Lees ook