LTO blij met aanpak mestfraude

Fraudebestrijding bij mestafzet is goed, maar onafhankelijke monstername gaat boeren te veel op kosten jagen. Daar moet een alternatief voor ontwikkeld worden. Dat stelt LTO Nederland in reactie op de maatregelen die staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken heeft aangekondigd om fraude met mest en mesttransporten terug te dringen.

Dijksma wil onder andere dat de bemonstering van vaste mest voortaan wordt uitgevoerd door een erkende, onafhankelijke organisatie die zich vooraf heeft geaccrediteerd en niet meer door de vervoerder van de mest. LTO vreest dat dit zal leiden tot hoge kosten voor veehouders, en dan blijft het risico op fraude bestaan.

Dijksma liet bij de aankondiging van de maatregelen weten dat ze openstaat voor alternatieven die eenzelfde effect hebben als de aanpak die zij voorstelt. LTO wil daar graag met de staatssecretaris over in gesprek. De organisatie kan zich in grote lijnen vinden in de aanpak die Dijksma voorstaat. “Uit de brief aan de Tweede Kamer blijkt dat de overheid haar verantwoordelijkheid neemt om fraude in de mestwereld aan te pakken. Met de meeste maatregelen die de staatssecretaris voorstelt kunnen we uit de voeten”, zegt Hans Huijbers, portefeuillehouder Mest en mineralen binnen het bestuur van LTO Nederland. (Nieuwe Oogst / AgriHolland)

Meer over: Afvoer | Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: