Mestexport met vier procent toegenomen

In 2012 was de mestproductie in Nederland 167 miljoen kg fosfaat. Daarvan is iets meer dan de helft op het bedrijf waar de mest geproduceerd is geplaatst. Het restant van ongeveer 74 miljoen kg fosfaat is op de mestmarkt aangeboden. Dat meldt Wageningen UR.

De export van mest is met 4 procent toegenomen ten opzichte van 2011. Dat blijkt uit het rapport ‘Synthese monitoring mestmarkt 2006-2012’ dat de WOT Natuur & Milieu van Wageningen UR heeft uitgebracht onder toezicht van de Commissie Deskundigen Meststoffenwet

40 procent naar landbouwbedrijven

De aanvoer en afzet van dierlijke mest via de mestmarkt is voor de periode 2006-2012 in beeld gebracht op basis van analyses van de Vervoersbewijzen Dierlijke Mest (VDM’s) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en op basis van modelberekeningen. In 2012 was dit ongeveer 74 miljoen kg fosfaat. De afzet naar landbouwbedrijven vormt met 40 procent de belangrijkste afzetpost. De overige afzetposten zijn export (28 procent), verwerking (28 procent), particulieren (3 procent) en overige bestemmingen (1 procent).

Mestexport toegenomen

De export van mest is in 2012 met 4 procent toegenomen ten opzichte van 2011 en bedraagt 28 miljoen kg. De markt voor de export van onbewerkte mest naar gebieden binnen een afstand van 200 km kan in totaal nog met 4 mln. kg fosfaat toenemen ten opzichte van 2011. Voor de export van dierlijke mest naar verder weggelegen gebieden is mestverwerking noodzakelijk omdat anders de transportkosten te hoog worden.

Meer over: Afvoer | Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: