Werkwijze mestfraude beter in beeld

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) krijgen de werkwijze bij mestfraude steeds beter in beeld, aldus staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken. Welke concrete informatie rond fraude de instanties de laatste tijd boven water hebben gekregen, wil zij nog niet kwijt met het oog op lopende zaken. Dat meldt Nieuwe Oogst.

Fraude gaat ten koste van de boeren die wel goed met hun bodem en mestgebruik willen omgaan, zei Dijksma tijdens een Boerenforum waarbij ze met boeren in gesprek ging over het behoud van bodemvruchtbaarheid. Tijdens het forum werd door boeren gepleit voor meer ruimte om te experimenteren met bemesting en vormen van toedienen van mest. De generieke regels vormen daarbij een beperking, zo hielden zij de staatssecretaris voor.

Dijksma schetste het dilemma waar zij voor staat. “Vanwege mestfraude is controle op naleving van de regels noodzakelijk. De Europese Commissie accepteert geen uitzonderingen op de generieke regels als er risico’s voor fraude bestaan. Het ministerie van Economische Zaken wil graag meedenken over kringlopen. Maar we zien ook misbruik van de mestwetgeving. Handhaving is moeilijk maar daar wordt wel hard aan gewerkt.” (Nieuwe Oogst).

Meer over: Afvoer | Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: