Beter plan voor 2016 na evaluatie bemesting 2015

Voorafgaand aan het opstellen van het bemestingsplan is het goed om als veehouder de bemesting en het graslandgebruik over het afgelopen jaar te evalueren. De leerpunten uit 2015 kunnen meegenomen worden bij het opstellen van het nieuwe bemestingsplan in 2016. Dat meldt Verantwoorde Veehouderij.

Veehouders doen er verstandig aan om na te gaan of de de grondanalyses nog actueel zijn en of het zinvol is om onderscheid te maken in dierlijke mest. Ook kan het goed zijn om te bekijken hoe de bemesting en het oogstmoment zich de laatste jaren heeft vertaald in de kwaliteit van de kuilen.

Via het managementsysteem of de graslandgebruikskalender is wellicht na te gaan of het is gelukt om het afgelopen zo te bemesten zoals was gepland. Hoe was de mestverdeling tussen de gewassen en over het jaar? Was er steeds voldoende goede mest beschikbaar? Bijvoorbeeld eind april, toen de mais de grond in moest? Of eind augustus? Dat kan een belangrijke reden zijn om het komende jaar anders te plannen. Daarnaast moet op veel bedrijven mest worden afgevoerd. Dat kan voor verrassingen zorgen als de voorraad en de mestverdeling niet goed zijn ingepland.

De leerpunten uit 2015 kunnen worden gebruikt voor de planning voor 2016. Het is van belang een goede planning voor de dierlijke mest voor de eerste snede te maken en daarna voor de kunstmestgift als aanvulling. (AgriHolland / Verantwoorde Veehouderij)

Meer over: Achtergrond | Uitrijden
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: