Belgische vergisters in de problemen

In Vlaanderen neemt het aantal draaiende monovergisters in rap tempo af. Van de 76 installaties die op de piek in 2015 draaiden, zijn er nog 49 actief. Dat meldt Melkvee.nl.

Elf installaties liggen voorlopig stil en 20 veehouders zijn zelfs definitief gestopt met monovergisten. Als oorzaak worden de vele technische problemen genoemd. In 2017 kwamen er dan ook amper nieuwe installaties bij. Het wantrouwen tegenover monovergisting (in Vlaanderen noemen ze het pocketvergisting) zou groot zijn.

Afgelopen week deed een ingewijde van Biolectric al een ‘boekje open’ over de toepassing van monovergisting in Nederland. Zo was hij kritisch op de manier hoe FrieslandCampina met zogenoemde ‘Jumpstartproject’ aangepakt had. „FrieslandCampina heeft het direct zo groot aangepakt en de systemen zijn zo uitgebreid om maar een zo hoog mogelijk rendement te draaien, dat het een storingsgevoelig systeem is geworden.” Over de Belgische systemen was hij echter wel positief. „In België zijn ze begonnen met het simpelste systeem op bedrijven met nog geen 80 koeien. Daar draait het wel goed.” Cijfers laten nu echter een ander beeld zien.

De betreffende persoon was overigens in het algemeen niet positief over monovergisting. „Het is een doodlopende weg. Het vergisten van mest op boerderijschaal gaat ten koste van de voedingswaarde van mest en de vruchtbaarheid van de bodem. Belgische veehouders die al vijf jaar bezig zijn met monovergisting merken dat al. Zij moeten steeds meer kunstmest gebruiken om genoeg ruwvoer te oogsten. Je komt in een negatieve spiraal”, zo vertelde hij. Ook zou het volgens hem nooit rendabel te rekenen zijn. (Melkvee.nl)

Meer over: Nieuws | Verwerken
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: