Dikke fractie mag in Vlaamse ligbox

De bezwaren om dikke fractie als ligboxenstrooisel te gebruiken, zijn er niet meer in Vlaanderen. Dat meldt Veeteelt.nl. Eind vorig jaar werd er al goedkeuring verleend door het landbouwministerie, maar het Belgische voedselagentschap FAVV hield de goedkeuring onder voorbehoud.

De FAVV wilde eerst onderzoeken afwachten over het effect van het gebruik van dikke fractie op de melkkwaliteit en daarmee de voedselveiligheid. Nu recent zowel de Diergezondheidsdienst van Vlaanderen (DGZ) als UGent hebben aangetoond dat gescheiden mest op het vlak van uiergezondheid niet zorgt voor slechtere resultaten op basis van uiergezondheid, heeft FAVV alsnog alle bezwaren opzijgezet, zo valt te lezen in het informatieblad van Milcobel.

FAVV blijft wel eisen dat de inzet van dikke mestfractie als boxstrooisel alleen is toegestaan als de mest van het eigen melkveebedrijf afkomstig is. Ook moet de scheiding gebeuren met een eigen mestscheider, er mag geen gebruik worden gemaakt van loonwerkers met een mobiele mestscheider.

Meer over: Nieuws | Verwerken
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: