Exportpositie naar Frankrijk onder druk

De NVWA heeft Cumela Nederland op de hoogte gesteld van een groeiend probleem. Uit de registraties van de export naar Frankrijk blijkt steeds meer digestaat als gecomposteerde mest te worden geëxporteerd. Dat meldt Cumela.

In 2018 en de eerste maanden van 2019 zijn er ruim 2700 vrachten vaste fractie van digestaat geëxporteerd, waarbij de schijn wordt gewekt dat dit digestaat is gecomposteerd. In de praktijk is de dikke fractie echter in het geheel niet gecomposteerd en voldoet daarmee dus niet aan de Franse regels voor het gebruik van digestaat op landbouwgrond. De transporten worden uitgevoerd door ongeveer 10 exporteurs en zijn afkomstig van circa 30 vergisters.

Cumela Nederland waarschuwt tegen deze werkwijze. “Hoewel er mogelijk geen Nederlandse regels worden overtreden, wordt de exportpositie naar Frankrijk hiermee wel op het spel gezet. Een goede exportpositie is gebaat bij en afhankelijk van een goed vertrouwen in het product vanuit de buitenlandse afnemers en van de buitenlandse autoriteiten. Door een product te leveren, wat niet voldoet aan de Franse bemestingseisen, wordt dit vertrouwen geschaad en onze exportpositie op het spel gezet. Dat is zeer kortzichtig en alleen gericht op korte termijn gewin”, aldus Cumela op haar website.

Cumela Nederland roept vergisters en exporteurs op om zich zowel aan de Nederlandse als aan de buitenlandse regels en voorschriften te houden.

 

Meer over: Afvoer | Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: