Waarschuwing CCV: drugsdumping in mestsilo’s

Het Centrum voor Criminaliteit en Veiligheid (CCV) en de politie waarschuwen agrarisch ondernemers om hun mestsilo’s en -kelders in de gaten te houden. Dat meldt AgriHolland.

Mestsilo’s en mestkelders zijn namelijk voor criminelen gewilde locaties om drugsafval zoals MDMA en Amfetamine te dumpen. “Het is niet bekend hoe vaak het voorkomt, maar voor ons gevoel komt het steeds vaker voor”, zegt Paul van der Weiden van het CCV.

Van MDMA gaat mest onnatuurlijk schuimen en meer borrelen dan normaal. Amfetamine is niet te zien in de mest. Mest gaat er wel iets anders van ruiken dan normaal. “Bemonsteren van mest kan wel maar daar is onderzoek door een laboratorium voor nodig. Dit betekent kosten voor een individuele agrariër. Dus we adviseren boeren om vooral ogen en oren open te houden. Als busjes zich langere tijd bij je silo of container ophouden, kan dat een signaal zijn. Mestkelders en -containers zouden eigenlijk met een slot afgesloten moeten worden.”

Er is een geval bekend waarbij nog drugsresten in de maiskolven werden gevonden vanuit een perceel dat bemest is met deze mest. Het is niet bekend wat het eten van deze mais voor effect heeft op de koeien. “Waarschijnlijk zijn de gehaltes zo verdund, dat het geen direct effect heeft op het vee. Maar het kan best zo zijn dat het zich opstapelt in de koe en dat het zich later uit.”

Meer over: Nieuws | Opslag
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: