Nieuwe vloer met urineafvoer getest

In een project van de Universiteit van Rostock wordt op dit moment een nieuwe stalvloer met een urineafvoer getest. De ontwikkeling van de vloer maakt deel uit van een groter project waarin gewerkt wordt aan 30 procent emissiereductie in 2030.

De testlocatie is het melkveebedrijf Gut Dummerstorf. Naast een reductie van de ammoniakemissie moet de nieuwe vloer met het afvoersysteem ook bijdragen aan de klauwgezondheid. Volgens een van de projectleiders is dat te realiseren doordat de urine door groeven in de vloer direct wordt afgevoerd, de vloer dus droger blijft en de koeien meer grip hebben.

Ammoniakremmers

Het nieuwe stalsysteem maakt gebruik van sensoren die de hoeveel ammoniak meten. Volgens onderzoeker Jörg Burgstaler werkt het als een stoplicht. Groen is een lage uitstoot, bij een stijgende uitstoot is het geel en wordt de ammoniakuitstoot te hoog dan betekent dat rood. Op basis van het ‘stoplicht’ bepaalt het systeem of er ingegrepen moet worden. Is dat het geval, dan wordt er een vloeibare ammoniakremmer via de stalvloer in de afvoerkanalen van de urine gebracht.

Het onderzoeksproject is afgelopen voorjaar gestart. Wanneer de resultaten bekend zijn, wordt nog niet gemeld.

Meer over: Nieuws | Opslag
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: