85 procent reductie ammoniakemissie vleesvarkens mogelijk

Er kan voldaan worden aan de Brabantse eis van 85 procent reductie van de ammoniakemissie bij biggen en vleesvarkens. Dat meldt Varkens.nl.

Uit metingen in de Stal van Toekomst in het project Dagontmesting blijkt dat het er sterk op lijkt dat de reductie van ammoniakemissie mogelijk is. Voor de categorie kraamzeugen en drachtige zeugen lijkt dagelijks wegspoelen van verse mest echter onvoldoende te werken.

Geautomatiseerd spoelen

De voorlopige testresultaten zijn gepresenteerd tijdens het webinar ‘Dagontmesting in de Stal van de Toekomst’ op 23 april, zo meldt Varkens.nl. Tot op dit moment levert het geautomatiseerd spoelen van mestgoten in varkensafdelingen met smalle diepe hokken met goed mestdoorlatende roosters en schone dichte vloeren een flinke ammoniakwinst op.

Bij vleesvarkens wijzen de voorlopige emissiemetingen op een reductie van 75 procent ammoniak, 80 procent methaan en 50 procent geur. Bij biggen wordt een ammoniakreductie gehaald van 80 procent, een 90 procent lagere methaanuitstoot en 50 procent minder geur. Volgens Camiel van Houters van De Hoeve Innovatie wordt 85 procent minder ammoniak werkelijkheid bij vleesvarkens en biggen. (Varkens.nl)

Meer over: Nieuws | Opslag
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: